Co się dzieje z pobraną próbką krwi?
Krew pobrana do tzw. „suchej” probówki (czyli pozbawionej antykoagulantu) szybko krzepnie. Elementy komórkowe zostają uwięzione w sieci utworzonej przez fibrynogen i gołym okiem można zobaczyć jak skrzep oddziela się od słomkowego płynu. Materiał w probówce jest następnie odwirowywany, aby całkowicie rozdzielić płynną surowicę od elementów morfotycznych. To właśnie w surowicy rozpuszczone są niezliczone substancje transportowane z krwią – glukoza, sole mineralne, kwasy tłuszczowe, hormony, enzymy, przeciwciała i wiele innych białek o różnych funkcjach. Znajdują się w niej również końcowe produkty przemiany metabolicznej białek czy tłuszczów.
Parametry w badaniach
W podstawowym badaniu laboratoryjnym zwierząt znaleźć możemy ocenę takich parametrów jak:
AST – enzym wątrobowy, uwalniany do krwi w wyniku uszkodzenia komórek wątroby, ale również w przypadku chorób mięśni,
ALT – enzym wątrobowy, chociaż też obecny w mięśniach, jest bardziej swoisty dla wątroby niż AST,
ALP – enzym o wielu postaciach. Jego wzrost może towarzyszyć zarówno chorobom wątroby, jak i schorzeniom związanym z układem kostnym, jelitami, nerkami, ale może być również wynikiem zwiększonej ilości steroidów – podawanych leczniczo lub wytwarzanych przez organizm w korze nadnerczy,
Kreatynina – produkt przemiany kreatyny, białka związanego z mięśniami. Jej wzrost może oznaczać upośledzenie pracy nerek lub uszkodzenie mięśni,
Mocznik – końcowy produkt przemiany białek, jego wzrost może świadczyć o upośledzonym wydalaniu przez nerki, ale również o zaburzeniach pracy jelit,
Glukoza – jej stężenie badane w laboratorium obarczone jest ryzykiem fałszywego zaniżenia – w wyniku zużywania glukozy przez krwinki obecne we krwi. Z drugiej strony u kotów możliwa jest przejściowa hiperglikemia stresowa,
Białko całkowite – suma wszystkich białek osocza, na które składają się albuminy oraz globuliny.